Canal Digital GO är en tjänst för kunder som har ett TV-abonnemang hos Canal Digital. På en portal på webben kan du streama film och TV-program på ett lagligt sätt till din dator. Som kund kan man se alla program och allt innehåll som ingår i det kanalabonnemang man har valt. Det finns också en tjänst för att hyra filmer via internet. Där finns ett utbud av 3500 filmtitlar, och även de allra senaste filmerna. När du har hyrt en film är den tillgänglig i 48 timmar, och du kan då se den hur många gånger du vill under den tiden. Läs mer om tjänsten här.

Canal Digital grundades 1997. Det var ett samarbete mellan Telenor och dåvarande Canal+, som bytt namn och numera heter C More. Företaget ägs idag helt av Telenor och har sitt huvudkontor utanför Oslo, då deras verksamhet täcker in hela Norden utom Island. Canal Digital Sveriges vd heter John Nordin, och huvudkontoret för verksamheten i Sverige, som ligger i TV4-huset i Stockholm, har ungefär 60 anställda. Bara i Sverige omsätter företaget ungefär 1,7 miljarder om året. Läs mer om företaget på wikipedia.

Canal Digital har lång erfarenhet av TV-distributionsbranschen, och var först i Sverige med många viktiga tekniska framsteg. De var till exempel de första som lanserade HDTV. De var också först med att erbjuda digital-TV via bredband och on demand-tjänster, vilka nu uppdateras med Canal Digital GO. On demand-tjänster är dock inte deras huvudsakliga verksamhet, utan Canal Digital tillhandahåller också digital-TV, läs mer här. Kanalutbudet som Canal Digital erbjuder via parabol-TV sänds via satellit. Canal Digitals moderbolag, Telenor Broadcast Holding, äger satelliterna Thor 5 och Thor 6, som är de satelliter som signalerna sänds från. Eftersom signalen skickas direkt hem till mottagaren med parabolen kallas denna teknik för direct to home, DTH.Canal digital 2

Idag distribuerar Canal Digital över 100 kanaler. Ungefär en fjärdedel av alla hushåll med TV i Norden tar direkt eller indirekt emot signaler från Canal Digital, och företaget har nästan tre miljoner tittare varje dag. Den totala årsomsättningen för företaget, i hela Norden, är runt 5,8 miljarder norska kronor, vilket är ungefär 6,4 miljarder svenska kronor.

Taggar: , , , , , ,