I takt med att allt fler, särskilt i de yngre generationerna, uteslutande söker efter underhållning på internet, har traditionella tv-kanaler på olika sätt försökt locka tittare, särskilt i den yngre målgruppen, genom att öka sin närvaro på nätet. Det vanligaste sättet att göra det är att skapa en så kallad playkanal, som visar hela eller en del av tv-kanalens utbud i form av webb-tv.

En av de kanaler som tagit klivet in på webben är SVT, med sin playkanal SVT Play. SVT Play lanserades år 2006, och under en begränsad tid visas där samtliga program i samtliga SVT-kanaler som de har rättigheterna till. Dessutom lägger SVT också upp klipp och extramaterial i playkanalen som bara är tillgängligt där. Idag kan man se nästan hela SVT:s utbud i efterhand i Play. SVT använder också playkanalen som en extra kanal för direktsändning vid särskilda evenemang, till exempel Melodifestivalen eller friidrotts-VM. Även i dessa fall har man ofta via playkanalen tillgång till sådant material som inte sänds i tv på grund av utrymmesbrist, till exempel efterfester, enskilda idrottsgrenar som visas i sin helhet och tecken- eller syntolkade versioner av sändningarna.TV4-huset

Också TV4 har en playkanal, som de kallar TV4 Play. TV4 lanserade sin första playkanal år 2009 på försök. Den kallades då TV4 Replay, och innehöll alla tv-program som TV4-gruppen själva hade producerat. Dessa fanns tillgängliga i en vecka efter sändning. Numera erbjuds alla de program, både svenska och utländska, som TV4 har rättighet att visa på digitala plattformar. Allt material finns dock inte tillgängligt gratis – en betalversion av playkanalen, som kallas TV4 Play Premium, lanserades i början av 2011. För att få tillgång till alla program i TV4 Play, samt bättre bildkvalitet och ljudkvalitet, får tittarna betala en fast månadsavgift. Man får då också tillgång till ett visst utbud av långfilmer, tv-serier och livesändningar av sport och nyheter.

Om du föredrar att titta på playkanaler framför traditionell tv, och inte har använt din tv på länge, kan du frigöra både pengar och plats i hemmet genom att sälja den. På Allaannonser.nu hittar du annonssidor där du kan både köpa och sälja det mesta, däribland elektronik.

Taggar: , , , ,