När Spotify lanserades 2006 skapade de lösningen på ett problem som hade växt exponentiellt sedan illegal nedladdning av musik blev möjligt: nämligen att det inte fanns ett lagligt, prisvärt och enkelt sätt att samla och lyssna på digital musik. Spotifys prenumerationsmodell, där man betalar en viss summa pengar varje månad för att få tillgång till all musik som Spotify äger rättigheterna för att spela, blev snabbt en succé, och har inspirerat en rad liknande tjänster inom andra områden. Ett sådant exempel är Storytel.se, där man likt Spotify betalar en summa varje månad för att få tillgång till deras utbud. Skillnaden är att utbudet inte består av musik, utan av e-böcker och ljudböcker.Spotify_HQ

Spotify startade som företag 2006, och grundades av Daniel Ek och Martin Lorentzon. Tjänsten lanserades två år senare, år 2008. Den var öppen för betalande användare redan från början, men det fanns också en gratisversion. Användare kunde bara få tillgång till denna version genom att få en inbjudan från andra användare. Detta berodde på att man ville kontrollera hur snabbt tjänsten växte. Spotify hade inför lanseringen skrivit licensavtal med ett antal stora musikbolag, något som ledde till att företaget det första året redovisade en förlust på knappt 32 miljoner kronor.

År 2010 släpptes tjänsten helt fritt till allmänheten, men året efter infördes ett antal restriktioner för gratisversionen, som bland annat innebar att man endast kunde spela samma låt ett visst antal gånger. För de användare som inte ville ha begränsningar, och ville slippa den reklam som spelades i gratisversionen, erbjöds två betalkonton: Unlimited, som innebar att man kunde lyssna obegränsat utan reklam, och Premium, som innebar att man också kunde lyssna på Spotify med sin smartphone eller surfplatta. Denna förändring medförde inte någon förlust av användare – snarare tvärtom. Den 8 mars 2011 hade Spotify en miljon betalande användare, och bara ett halvår senare, den 29 augusti 2011, meddelade Spotify att de hade 1,9 miljoner betalande användare, och alltså nästan hade dubblerat antalet betalande användare på sex månader. Det gjorde Spotify till världens största musikbetaltjänst.

Idag har Spotify 40 miljoner användare över hela världen (inklusive USA, Australien och Nya Zealand), varav ungefär 10 miljoner är betalande prenumeranter. Det gör företaget till ett av de största i världen av sitt slag.

Taggar: , , , ,