En allt tydligare trend i dagens samhälle är att vi frångår traditionell tv mer och mer, och istället väljer att hitta vår underhållning på internet eller via betaltjänster som Netflix eller Viaplay, där vi själva styr vad vi vill titta på. Ett symptom på denna trend är att det i allt större utsträckning produceras så kallade webbserier, det vill säga tv-serier som aldrig sänds på tv, utan skapas exklusivt för internet. Ett avsnitt av en webbserie brukar med en variant av det engelska ordet episode kallas webisode.

Även om webbserier och det nya mediet som kallas webbtelevision bara sedan några år tillbaka har nått stor popularitet, har det förekommit sedan mitten på 1990-talet. Den första avsnittsbaserade historien som skapades online hette The Spot, huserades på hemsidan thespot.com, och skapades av Scott Zakarin år 1995. Serien handlade om en rad ungdomar i 20-årsåldern som hyrde ett hus på den påhittade stranden The Spot i Santa Monica i Kalifornien. Serien liknades vid Melrose Place, fast på webben.

cameraoperator shoots a cinema movie

cameraoperator shoots a cinema movie

Mellan åren 2003 och 2006 började fler fristående webbserier att produceras och nå framgångar på internet. Deras spridning underlättades av att videosajten YouTube lanserades 2005. En av de mest kända serierna från den här perioden är Red Vs. Blue, som nådde fler än 100 miljoner visningar. En annan populär serie från de åren, Sam Has 7 Friends, nominerades för en Emmy för dagtids-tv, trots att den bara sändes på internet.

Ett tecken på att webbserierna är här för att stanna är att större företag också ger sin in på en marknad som hittills har dominerats av små, fristående produktionsbolag. Netflix har till exempel skapat flera högkvalitativa serier som producerats exklusivt för webb-streaming. Tre av dem, House of Cards, Arrested Development och Hemlock Grove, nominerades 2013 till Primetime Emmy-utmärkelser.

Den stora mängden kvalitativa webbserier som har skapats under de senaste åren, och genrens ökade popularitet, har gjort att webbserier idag har sitt eget pris med en egen gala, The Streamy Awards, som har delats ut sedan 2009.

Om du vill skapa din egen webbserie och behöver hjälp med en proffsig produktion av avsnitten kan du ta hjälp av ett produktionsbolag. En erfaren och mångsidig aktör på marknaden är Crisp Film, ett produktionsbolag i Stockholm.